La tonyina vermella 
 autor: friman

Nom comú: Tonyina | Nom científic: Thunnus thynnus 

Descripció: És un peix blau d’aigua salada que rep el nom de tonyina vermella. Pertany a la família dels escòmbrids i és de l’ordre dels perciformes. Es caracteritza per tenir el cap, els ulls i la boca petita. El seu dors és d’un color gris blavós amb re exes metàl·lics, els costats de color blau grisós i la panxa platejada. La seva carn és rosada, adquirint en ocasions un to vermell intens. Aquesta espècie es distingeix d’altres espècies de “túnids” per les seves aletes pectorals relativament curtes. La tonyina vermella és un producte molt preuat en la gastronomia de tot el món, sobretot a Europa, als Estats Units d’Amèrica i especialment al Japó.

Entorn: Es troba sobretot a l’Oceà Atlàntic i al Mar Mediterrani. La millor època de la tonyina són els mesos d’estiu, quan les aigües són més temperades.

Ormeig de pesca: Els millors mesos per capturar-la són els mesos compresos entre maig i octubre i es fa mitjançant la pesca de grumeig o d’altura, el curricà i l’almadrava. El grumeig és tota mena d’esquer, generalment bocins de sardina barrejada amb sorra, que els pescadors de canya llancen al mar per atreure el peix. El curricà és una modalitat de pesca esportiva segons el procediment practicada des d’una embarcació en moviment, que consisteix a arrossegar un esquer a una velocitat moderada per mitjà d’una corda grossa o d’una canya de pescar xada a la popa. I l’almadrava és un clos amb compartiments fets de xarxes, establert generalment prop de la costa, i destinat a la pesca de tonyines.

D'interès: És un dels peixos més ràpids del món. La tonyina vermella és la més sol·licitada en el món gastro- nòmic japonès. El sushi i el sashimi, dos plats japonesos, s’han convertit en una moda, una cultura i una tendència moderna en la gastronomia més selecta en tot el món.